„Cestující se ptají jak uvařit pravý boršč,“ směje se v dalším rozhovoru řidič Chevorys
9 Březen 2018 | Ze společnosti
Řidič Mykola Chevorys pracuje jako řidič autobusu v ČSAD Slaný již jedenáct let. Jak vzpomíná na své začátky a co neobvyklého dělá na své lince? To se dozvíte z našeho dalšího rozhovoru na Modré vlně.
Jak jste se dostal do společnosti?
Přihlásil jsem se na nábor řidičů z Ukrajiny do České republiky. To bylo tehdy přes konzulát, který dával vízum. Do ČR jsem tenkrát přijel s dalšími deseti řidiči ve vůbec první vlně.
Řídil jste už na Ukrajině?
Ano, tam jsem řídil 21 let a tady v ČR jsem už 11 let, takže celkem vykonávám profesi řidiče autobusu dlouhých 32 let (úsměv). Tady jsem spokojený.
Jaké pro Vás byly v Česku začátky?
Musel jsem se všechno naučit a ze všeho jsem byl také vykulený. Strojky, práce s penězi, nový autobus ... Ale postupně to bylo lepší a lepší. Začínal jsem v Jihlavě a hodně mi pomohli místní dispečeři, pan Hos, pan Turna, pan Sobotka. Všichni byli přátelští a kamarádští. Když jsem něco nevěděl, mohl jsem jim zavolat, vždy poradili a dobře vysvětlili, cokoliv.
Měl jste problém s jazykem?
Ne, to ani moc ne. Znal jsem velmi dobře Polštinu a vše je navíc podobné, jedná se o slovanské jazyky, takže to až taková bariéra není a ani nebyla.
Dnes mluvíte perfektně...
Děkuji (smích). Já se od začátku snažil hodně mluvit s ostatními. Pro řidiče autobusu je řeč důležitá, protože často mluví s lidmi, že. Já chodil třeba do obchodů, kde jsem poslouchal, bavil se... to samé v hospodě, nebo při sledování televize. Samozřejmě českých pořadů.
V čem se liší práce řidiče autobusu tady a na Ukrajině?
No (odmlčí se), tady přijdu do práce, nastoupím do autobusu, odvezu lidi, postarám se o úklid, vrátím vůz. Ale na Ukrajině se řidič stará o autobus od A do Z. Je běžné, že řidič je zároveň i mechanikem. Jsou tam staré autobusy, které navíc jezdí dost špinavé. Tady? Máme krásné nové autobusy. S tím servisem, zázemím a všem okolo se to nedá srovnávat.
Jaké české jídlo jste si v ČR nejvíce oblíbil?
Guláš (smích). Jím jenom guláš! Mám ho rád na všechny způsoby. Potom mi chutná také svíčková. Často tu s klukama vaříme, mě osobně to baví.
Vaříte pro kamarády i typická ukrajinská jídla?
No jasně. Mám tu už spoustu kamarádů mezi Čechami, takže jim občas zkusím něco připravit. Hlavně teda saláty, Pegmeni, nebo Boršč. Pořád to i různě zkusím zmixovat česko-ukrajinské pokrmy.
Chtějí po Vás i recepty?
Ano, třeba na mé lince se mě ženské často ptají na ten Boršč. Jak to přesně je, ten pravý? Jak to uvařit (smích). Takže jsem už několikrát diktoval recept. Chlapi zase jednou ochutnali jeden z mých salátů a teď to tady konzumují ve velkém (smích).
Pozn. red. => po skončení rozhovoru jsme si napsali recept na speciální krabí salát, ale recept si necháme pro sebe