Přejít k obsahu | | Přejít k vyhledávání

ICOM Transport

„O práci řidičky autobusu jsem snila od dětství,“ říká paní Renata Perescová

12 Červenec 2024 | Ze společnosti

Řidička autobusu ČSAD Ústí nad Orlicí si svým povoláním splnila dětský sen. V rozhovoru pro Modrou vlnu se s námi podělila o své koníčky, talisman nebo i tipy na výlety.

Co Vás přivedlo k povolání řidičky autobusu?
Snila jsem o tom už od dětství, když jsem jezdila s tatínkem v kamionu. Měla jsem tak k povolání přirozený vztah. Když děti odrostly, udělala jsem si řidičský průkaz a šla jezdit (smích).

Jak dlouho už jezdíte?
Jako profesionální řidička 8 let. V ČSAD pak pracuji druhým rokem.

Najdeme ve Vašem autobuse talisman?
Mám tu u sebe svatého Kryštofa. Když jsem začínala jezdit, dostala jsem ho jako dárek a mám ho dodnes u sebe jako talisman.

Jak vnímají cestující ženu za volantem?
Já si myslím, že se mnou se cestující nebojí jezdit (smích). Doposud jsem se nesetkala s nějakými předsudky, že jsem žena řidička. Asi je to dané i věkem. Kdyby tam cestující viděli mladou holku, reagují třeba jinak.

Máte nějakou oblíbenou trasu? 
Ano mám. Jezdím trasu na Adamov, to je přímo relaxace, protože se jede hezky lesem. Sice to je samá zatáčka, ale ta příroda v Blanensku je nádherná, a to za každého ročního období.

Nějaké rady pro začínající řidičky?
Není to jednotvárná práce, jedná se o svobodné povolání. Dá se říci, že jste svým pánem, jen to vstávání (smích).

Co Vás na práci nejvíce baví?
Práci jsem si sama vybrala, chodím do ní ráda a zároveň je to i můj koníček, navíc je každý den jiný, setkáváte se během dne s různými lidmi, je to prostě fajn povolání.

Jaké máte další koníčky?
Ráda vařím, peču a starám se o domácnost. Občas podniknu i nějaký ten výlet.

Dáváte třeba místním turistům tipy na výlety?
Ano, často se na nás obrací. Za mě mohu z okolí doporučit dojet na Adamov Krtiny – to je výborná retro cukrárna, jinak samozřejmě Macocha, Býčí skála, jeskyně Výpustek, ale je tady toho více.