Přejít k obsahu | | Přejít k vyhledávání

ICOM Transport

V létě je důležitý pitný režim

28 Srpen 2019 | Pro zaměstnance

Voda tvoří podstatnou část lidského těla. Kromě celé řady jiných funkcí pomáhá regulovat tělesnou teplotu a zabraňuje tak přehřívání našeho organismu. Víte jaké správné tekutiny pít a jak předejít dehydrataci?

Množství tekutin, které by měl dospělý jedinec zkonzumovat se za běžných klimatických podmínek nachází v rozmezí 2 až 2,5 litrů tekutin za den, přičemž 80 % tohoto množství by mělo pocházet z nápojů.

Náš subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá naší skutečné potřebě tekutin. Správně bychom měli pít i když žízeň nemáme. Pocit žízně by pro nás měl být až varovným signálem.

Dehydratace

Dehydratace by se měla řešit již v prvním stádiu, kdy se dostaví sucho v ústech a žízeň. V tomto čase lze ještě zažehnat další mnohem více nepříjemné příznaky, jako je bolení hlavy, závratě, či zvýšený tlak. Tyto těžké příznaky se totiž doplněním tekutin nedají zahnat ihned a člověk je tak po nějaký čas vystaven ztíženým podmínkám.

Dalšími příznaky, kdy je již nutná lékařská pomoc, je trvale zrychlený puls, nízké napětí kůže nebo zástava močení.

Co pít a nepít

K nejvhodnějším nápojům, které můžeme využívat ke stálé konzumaci, patří obyčejná pitná voda z vodovodu, případně vody balené (kojenecké, pramenité či slabě mineralizované přírodní vody bez oxidu uhličitého), zelené a ovocné čaje, vodou ředěné ovocné či zeleninové cukrem nepřislazované přírodní šťávy. Vhodnými zdroji tekutin jsou také ovoce a zelenina jako například rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy. Zapomínat bychom neměli také na polévky.

Zcela výjimečně bychom měli pít různé slazené nápoje (limonády, kolové nápoje, ochucené mineralizované přírodní vody). Dále také energetické nápoje a ovocné nektary. Tyto nápoje obsahují poměrně vysoké množství cukru, což zvyšuje pocit žízně a navíc přijímáme zbytečně velké množství energie, které často ani nevyužijeme.